< Terug naar bronnen

Software ontwikkelen: welke aanpak best kiezen?

In dit artikel helpen we u de aanpak te bepalen die het beste bij uw behoeften past: Fat Client-software (rechtstreeks geïnstalleerd op uw computer) en een web client (web interface). Laten we samen ontdekken welke voordelen deze twee softwarestijlen u kunnen bieden.

#1.

Wat zijn web client en Fat client software?

Het ontwikkelen van software neemt tijd in beslag en vergt de nodige reflectie: er zijn inderdaad verschillende soorten software voor verschillende toepassingen. Het is daarom belangrijk om vóór uw project het toekomstige gebruik van uw product te bepalen. We kunnen verschillende categorieën software onderscheiden, waaronder de Fat Client en de web client. We zullen deze twee toepassingsstijlen even nader bekijken om u te helpen de beste aanpak te kiezen op basis van uw behoeften.

Laten we eerst en vooral deze twee termen op eenvoudige en beknopte manier definiëren, zodat ze duidelijk kunnen worden onderscheiden voor de rest van dit artikel.

Met Fat Client, ook wel thick client genoemd, bedoelen we software die rechtstreeks op een computer wordt geïnstalleerd en waarvan de gegevens voornamelijk op een harde schijf of op een USB-stick worden opgeslagen. Gebruik zonder internetverbinding is mogelijk met deze optie. Soms maakt Fat Client-software gebruik van een server.

Omgekeerd is een web client of thin client een web interface die vanaf elk apparaat toegankelijk is. Omdat deze via een verbinding werkt, worden de gegevens op een server opgeslagen.

Laten we nu tot de kern van de zaak komen door om te beginnen de voordelen van web clientsoftware te presenteren. Merk hierbij op dat de sterke punten van de een doorgaans de tekortkomingen van de ander zijn.

#2.

Wat zijn de voordelen van online software (web client)?

Geen installatie:

Omdat de software toegankelijk is vanuit een browser, hoeft u, in tegenstelling tot Fat Client-software, niets op uw computer te installeren. Hetzelfde geldt voor updates: je opent gewoon de software en de updates worden automatisch uitgevoerd. Zo weet u zeker dat u altijd gebruik maakt van de laatste versie van de software. Bij een Fat Client moet je op elk apparaat updates installeren. Daarom kosten ontwikkeling en onderhoud minder.

Maximale veiligheid:

Dankzij online software worden uw gegevens op een veilige plek bewaard: een beveiligde server die 24 uur per dag door professionals wordt bewaakt en er regelmatig back-ups worden gemaakt, zodat u zeker weet dat al uw gegevens bewaard blijven. Bovendien kun je ze vanaf elk apparaat herstellen, wat niet mogelijk is met Fat Client-software. Als de computer waarop uw software is geïnstalleerd crasht, gaan uw gegevens immers verloren.

Centrale databank:

Een van de meest relevante voordelen voor bedrijven bij het kiezen van online software is het delen van een centrale database. Meerdere mensen kunnen dezelfde software gebruiken en toegang hebben tot dezelfde informatie. Hoe groter een bedrijf wordt, hoe meer het gegevens moet delen met zijn werkgevers.

Aangepaste interfaces:

Web client-software maakt het eenvoudig om designer- en gepersonaliseerde grafische interfaces te creëren, wat leidt tot een betere gebruikerservaring (UX). Mensen die met uw software werken, zullen dan productiever zijn dankzij een duidelijke en intuïtieve interface.

Compatibiliteit:

Zoals eerder uitgelegd, is uw software toegankelijk vanuit een browser, wat betekent dat deze compatibel is met alle platforms: Mac, Linux, Windows, Android, iOS, enz. Ontwikkeling is daarom eenvoudiger.

#3.

Wat zijn de voordelen van Fat Client software?

Werkt zonder verbinding:

Dit is duidelijk het belangrijkste voordeel van Fat Client software. Als u zich op een plek bevindt zonder verbinding of als u problemen heeft met uw wifi, kunt u uw software nog steeds gebruiken, aangezien alles grotendeels lokaal werkt.

Meer eigenschappen:

Fat Client software biedt meer functies en geeft toegang tot meer componenten van uw pc (grafische kaart, toetsenbord, processor, enz.) en tot alle bestanden die op uw computer zijn opgeslagen.

Efficiënter :

Fat Client software biedt betere prestaties voor grafische en multimediasoftware die meer grafische bronnen vereist en te zwaar is voor online software.

Gebruik van bestaande infrastructuur:

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een computer die snel genoeg is en over de infrastructuur beschikt om Fat Client software te draaien zonder extra te hoeven betalen om dat soort software te ondersteunen.

#4.

Conclusie

Er valt geen duidelijke winnaar aan te duiden tussen de twee categorieën software, omdat de keuze om Fat Client of web client software te ontwikkelen vooral afhangt van uw behoeften en uw project. Als u software voor gegevensverwerking wil, raden we u aan om voor een web client te kiezen. Als uw software toegang nodig heeft tot lokale bronnen, raden we de Fat Client-optie aan.

Daarom is het zo belangrijk om de tijd te nemen om uw project te bespreken en verwachtingen en wensen naar voren te brengen waar u in eerste instantie misschien niet aan had gedacht.

Heb je een vraag, een project om te ontwikkelen?Twijfel niet langer en neem contact met ons op!