< Terug naar bronnen

Duurzame mobiliteit versterken met een op maat gemaakte applicatie: terugblik op het HappyShifter-project

HappyShifter is een innovatief project dat werd opgestart door CycloLibre, een lokale speler in het hart van Luik die gespecialiseerd is in fietsverhuur. In een tijd waarin de overstap naar duurzame vervoersmiddelen steeds urgenter wordt, kreeg Madeleine Dembour – initiatiefneemster van het project – het idee om woon-werkverkeer met de fiets aan te moedigen via een boeiende en motiverende ervaring, mogelijk gemaakt door een speelse en interactieve app. Ontdek in deze case study de oplossing die we voor CycloLibre hebben ontwikkeld!

#1.

Onze klant

HappyShifter is een initiatief van CycloLibre, een fietsatelier en -winkel in de wijk Outremeuse in Luik. Met een team van vijf mensen bieden ze zowel verkoop als verhuur aan van stads- en reisfietsen – elektrisch of klassiek – evenals fietstassen, aanhangwagens en bikepacking-accessoires.

Madeleine Dembour, de drijvende kracht achter het project, lanceerde HappyShifter als een kant-en-klare oplossing voor coaching en het testen van verschillende types fietsen gedurende een maand. Alles wordt in het werk gesteld om mensen te begeleiden die de fiets willen gebruiken voor hun verplaatsingen: het ter beschikking stellen van fietsen en accessoires (kledij, fietstassen, sloten …), coaching, een mobiele app, mechanische bijstand … Met dit project wil men de duurzame mobiliteit in de stad Luik versterken en tegelijk de trajecten leuker en aantrekkelijker maken.

#2.

Hun noden

Madeleine Dembour kwam bij ons met een duidelijke visie voor haar project HappyShifter. Haar doel: de overgang naar duurzamere mobiliteit bevorderen. Ze deed een beroep op ons om een applicatie te ontwikkelen waarmee gebruikers hun trajecten op een speelse manier kunnen volgen en tegelijk een gevoel van verbondenheid creëren binnen de community.

Het concept is eenvoudig: binnen elk “peloton” – een bedrijf, vzw, groep, enz. – kunnen medewerkers hun ritten registreren en delen. Collega’s kunnen hun prestaties vergelijken en badges verdienen zodra ze bepaalde doelen behalen, zoals een aantal gefietste kilometers of ritten.

Het uiteindelijke doel is om op een leuke manier deelnemers te motiveren om hun fiets vaker te gebruiken, ’s ochtends en ’s avonds, voor hun dagelijkse verplaatsingen.

#3.

Onze oplossing

De mobiele app HappyShifter werd, zoals hierboven vermeld, ontworpen om de woon-werkverplaatsingen van gebruikers te registreren. Het doel is om een community te creëren rond zogeheten "pelotons". Zo’n peloton kan bestaan uit collega’s van een bedrijf, een vzw of gewoon een groep mensen die elkaar willen motiveren om hun verplaatsingsgewoonten te veranderen.

Via CycloLibre biedt Madeleine de mogelijkheid om gedurende één maand fietsen te huren voor groepen, als onderdeel van een overstap naar duurzamere mobiliteit.

Om dit traject leuker te maken, kan elke gebruiker zijn verplaatsingen registreren in de app. Die toont het aantal ritten, de afgelegde kilometers, de snelheid en de duur in realtime. Na afloop van de rit kunnen gebruikers hun activiteit bewaren en delen met hun peloton.

Om van de app een echt community-instrument te maken, is er ook een overzicht van de activiteiten binnen het peloton voorzien. Gebruikers kunnen daar foto’s delen, reacties plaatsen en badges verdienen op basis van hun prestaties: het aantal ritten, het aantal afgelegde kilometers, enzovoort.

#4.

De uitdagingen

Bij de ontwikkeling van de HappyShifter-app kwamen verschillende technische uitdagingen kijken. Een van de belangrijkste was het mogelijk maken van een nauwkeurige ritregistratie, inclusief de afgelegde afstand, de duur en vooral de actuele snelheid.

Een andere uitdaging bestond erin om de betrouwbaarheid van de app te garanderen, zelfs wanneer de gebruiker een korte of lange pauze inlaste tijdens zijn traject.

Deze technische obstakels zijn overwonnen om een vlotte en aangename gebruikerservaring te kunnen bieden.

#5.

Onze samenwerking

De ontwikkeling van het project is vlot verlopen. Madeleine stond erg open voor onze voorstellen. We kozen er eerst voor om een vereenvoudigde versie van de app te ontwikkelen, zodat zij die kon uittesten en bijsturen op basis van haar feedback. Ze stond erg open voor onze suggesties, wat de samenwerking gedurende het hele project sterk vergemakkelijkte. Daar zijn we heel tevreden over.

#6.

Conclusie

De ontwikkeling van HappyShifter heeft geleid tot veel meer dan enkel een applicatie om fietsritten te registreren. Dankzij de samenwerking met CycloLibre en Madeleine Dembour konden we een communitytool bouwen die het verplaatsingsgedrag van gebruikers helpt veranderen én hen tegelijk motiveert om vol te houden in hun keuze voor duurzame mobiliteit.

Ondanks de technische uitdagingen heeft onze nauwe samenwerking en de open communicatie ervoor gezorgd dat we een app konden ontwerpen die zowel intuïtief als krachtig is.

We zijn blij dat we ons steentje konden bijdragen aan dit ambitieuze project. Dankjewel aan het team van CycloLibre – en in het bijzonder aan Madeleine – voor het vertrouwen!

Heb je een vraag, een project om te ontwikkelen?Twijfel niet langer en neem contact met ons op!

Wat kunnen we leren van dit artikel ?

Heeft u vragen of zit u misschien toch nog met enkele twijfels? Bekijk dan gerust even de lijst met de meest voorkomende vragen van klanten.

  • Group 3 Wat is HappyShifter?

    HappyShifter is een initiatief van CycloLibre, een bedrijf in Luik dat gespecialiseerd is in fietsverhuur. Met dit project willen ze woon-werkverkeer met de fiets aanmoedigen via een app die deze ritten boeiender en leuker maakt dankzij functies voor ritregistratie en gamification.

  • Group 3 Hoe werkt het concept van “pelotons” in HappyShifter?

    In HappyShifter worden gebruikers ondergebracht in “pelotons” – dat kunnen collega’s zijn, leden van een vzw of andere mensen met een gemeenschappelijk doel. De leden van een peloton registreren en delen hun ritten, vergelijken hun prestaties en verdienen badges zodra ze bepaalde doelen bereiken, zoals een specifiek aantal kilometers of fietstochten.

  • Group 3 Wat zijn de belangrijkste functies van de HappyShifter-app?

    De app laat gebruikers hun ritten in realtime volgen en toont het aantal gemaakte ritten, de afgelegde kilometers, de snelheid en de duur van elke verplaatsing. Daarnaast is er een community-functie waarbij gebruikers foto's en reacties kunnen delen en de activiteiten van hun peloton kunnen bekijken. Op basis van prestaties worden er ook badges toegekend.

  • Group 3 Wat waren de resultaten van dit project?

    De ontwikkeling van HappyShifter heeft geleid tot een intuïtieve en performante app die het verplaatsingsgedrag van gebruikers helpt veranderen. De tool stimuleert duurzame mobiliteit en bouwt tegelijk aan een actieve community rond fietsen, waardoor het engagement van de gebruikers versterkt wordt.