#1.
Onze klant
Vroeger bekend onder de naam Market IP, is Actia Telematics Services (ATS) een bedrijf dat in 2001 is gestart en in 2017 is overgenomen door de Actia Group. ATS is vandaag de dag gevestigd in de regio Namen en maakt nu deel uit van de Actia-divisies die actief zijn in Amerika en overal in Europa.
ATS is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geavanceerde telematicasystemen. Deze technologieën maken een geoptimaliseerd beheer van voertuigvloten mogelijk. Bijvoorbeeld, als de politie in de regio Luik haar voertuigen in realtime wil bewaken en beheren, zou ze kunnen kiezen voor de oplossingen die Actia Telematics Services biedt.
Hun aanbod beperkt zich niet tot één type software: ATS biedt een gevarieerd scala aan producten die zijn afgestemd op verschillende behoeften. Hieronder vallen IoTrack, Telefleet, Ecodrive en Geoplanning. Deze vier oplossingen voldoen aan specifieke en uiteenlopende eisen voor vlootbeheer.
#2.
Hun noden
In de loop der jaren en om aan zoveel mogelijk behoeften te voldoen, heeft ATS zich gericht op de ontwikkeling van webapplicaties in plaats van mobiele applicaties. Deze focus heeft geleid tot een afname van hun expertise op het gebied van mobiele technologieën, zodat ze zich meer konden richten op webontwikkeling.
Toen ze een mobiele applicatie wilden ontwikkelen voor hun IoTrack-platform, een weboplossing ontworpen om de gegevensbeheer van vlootmobiliteit te optimaliseren, kwamen ze voor een uitdaging te staan: ze hadden niet genoeg interne middelen voor dit project.
Om dit probleem aan te pakken, deed ATS een beroep op Deuse. Het doel was om de belangrijkste functionaliteiten van dit platform naar mobiel te vertalen, zodat gebruikers overal toegang hadden tot hun essentiële diensten.
#3.
Onze oplossing
Om aan de vraag van ATS te voldoen, heeft ons team zich ingezet voor de ontwikkeling van de mobiele versie van IoTrack. Dit project werd gepland over drie sprints, waarbij elk sprint de belangrijkste functionaliteiten definieerde voor de creatie van de mobiele applicatie. We zijn ook vertrokken vanuit de functionele specificaties en het IoTrack-platform om de klant een efficiënte en intuïtieve mobiele versie voor te stellen.
De mobiele applicatie biedt onder andere een essentiële eerste module: een interactieve kaart. Op deze kaart kunnen gebruikers alle activa - of het nu mensen, apparaten of voertuigen zijn - bekijken. Elk actief gegeven wordt op de kaart gemarkeerd, vergezeld van de huidige status: in beweging, motor draait stationair of geparkeerd. Deze functionaliteit biedt een nauwkeurig overzicht van de locatie en de status van de activa.
Door op een van deze activa te klikken, krijgt de gebruiker toegang tot een beschrijvend blad met specifieke details: afgelegde kilometers, gemiddelde snelheid, brandstofverbruik, enz. De websocket-technologie (een geavanceerde technologie die een bidirectioneel communicatiekanaal opent tussen een browser (client) en een server) is gebruikt om de gebruiker in realtime bij te werken over de positie van het actief. Bovendien stelt een geavanceerd filtersysteem gebruikers in staat om activa te sorteren op verschillende criteria, zoals type, status of groepslidmaatschap.
Een andere belangrijke functie is de creatie van een interessant punt. Dit is een vooraf gedefinieerd gebied waarmee beheerders meldingen kunnen ontvangen wanneer een actief in de buurt van deze vooraf bepaalde locatie komt, zoals een benzinestation. Deze functie verbetert het beheer en de monitoring van activa door een gedetailleerde en up-to-date analyse van hun gebruik te bieden.
Dankzij deze functies transformeert de mobiele applicatie IoTrack het vlootbeheer tot een nauwkeurige, flexibele en interactieve ervaring.
#4.
De voordelen
De ontwikkeling van de mobiele app IoTrack brengt aanzienlijke voordelen met zich mee, zowel voor de gebruiker als voor de algehele efficiëntie van het vlootbeheer.
De eerste stap in de ontwikkeling was het verminderen van het aantal bestaande functies op het platform en het consolideren van de belangrijkste functies om de gebruikerservaring te verbeteren. Dit resulteert in een intuïtievere navigatie en gemakkelijker gebruik, direct reagerend op de essentiële behoeften van de gebruikers.
Vervolgens richtten we ons op de toegankelijkheid van het platform voor vlootbeheerders. Zij hebben nu direct toegang tot informatie via hun smartphone: het is dus niet langer nodig om een computer te gebruiken om belangrijke gegevens te verkrijgen. Deze toegankelijkheid is een aanzienlijk voordeel, omdat het zorgt voor een snelle en effectieve controle van informatie voor professionals die altijd onderweg zijn.
Tot slot zorgt de optimalisatie van de mobiele app door het gebruik van websockets voor een soepele en continue updates van informatie. Deze technologie maakt een zeer nauwkeurige real-time tracking van assets op de kaart mogelijk, waardoor een directe en up-to-date overzicht van de status van de vloot wordt geboden.
#5.
Onze samenwerking
De samenwerking met ATS is voor ons team bij Deuse een bijzonder positieve ervaring gebleken.
Vanaf het begin heeft ATS een hoge mate van nauwkeurigheid getoond in hun verwachtingen, door een gedetailleerde lijst van gewenste functionaliteiten voor de mobiele versie op te stellen. Deze initiële duidelijkheid zorgde voor een efficiënte start tijdens onze eerste ontmoeting, waarbij we hun behoeften nauwkeurig hebben geïdentificeerd en samen de vereisten hebben doorgenomen.
We hebben ook een tweede vergadering gehouden op onze kantoren om de te implementeren functies gedetailleerd te bespreken. Dit vergemakkelijkte niet alleen het wederzijds begrip van de doelstellingen, maar versterkte ook de band tussen onze beide teams.
Gedurende het ontwikkelproces is de communicatie met ATS vlot en constructief gebleven. Ze stelden zich beschikbaar op om onze vragen te beantwoorden en hun nauwkeurigheid in de feedback stelde ons in staat om het project zonder problemen voort te zetten. De communicatielijnen bleven open tot aan het einde van de ontwikkeling, waardoor we de laatste stappen konden verfijnen en ervoor konden zorgen dat de applicatie perfect voldeed aan de verwachtingen en behoeften van ATS.
Kortom, onze relatie is niet alleen vruchtbaar gebleken, maar ook bijzonder plezierig. Beide partijen namen een proactieve benadering tegenover de uitdagingen die zich voordeden, en onze bereidheid om gezamenlijke oplossingen te vinden, stelde ons in staat om hand in hand vooruit te gaan naarmate het project vorderde.
Uit deze positieve ervaring hebben we besloten om onze samenwerking voort te zetten op andere applicaties die ATS aanbiedt, in de hoop op een langdurig en even vruchtbaar partnerschap.
#6.
Conclusie
Onze samenwerking met Actia Telematics Services (ATS) laat zien dat met de juiste partnerschap echt praktische tools voor het dagelijkse bedrijfsleven kunnen worden gecreëerd. Door een mobiele applicatie te ontwikkelen voor IoTrack hebben we het beheer van vloten eenvoudiger en toegankelijker gemaakt.
Dit project benadrukt het belang van goede communicatie en een solide planning. Het is ook een mooi bewijs dat samenwerken tot oplossingen leidt die het verschil maken.
Al met al is onze samenwerking een groot succes geweest, wat de weg vrijmaakt voor toekomstige projecten, in de hoop op voortzetting van deze positieve trend.
Heb je een vraag, een project om te ontwikkelen?Twijfel niet langer en neem contact met ons op!